Designs portfolio braille cover webdesign studio mast

Brailleliga

Innovatief webdesign voor slechtzienden

Met veel onderzoek, analyses, testen en teamwork ontwierp Studio Mast een website voor slechtzienden en blinden. Het was een uitdaging die we samen met Tentwelve volledig zijn aangegaan. Lees hieronder hoe we de gebruiksvriendelijkheid tot een verder level hebben kunnen brengen. Deze opdracht is uitgevoerd in opdracht van Tentwelve.

Eerst een grondige analyse vooraleer we ontwerp beslissingen maken.

We zijn er niet zomaar meteen ingevlogen. We hebben samen met Tentwelve eerst verschillende type van slechtziende mensen de oude website te laten bezoeken, hun surfgedrag geanalyseerd en hun software leren kennen. Met deze analyse zijn we aan de slag gegaan om de meest gebruiksvriendelijke website voor slechtziende te ontwerpen.

Designs portfolio braille

We zorgden voor webtools dat voor elke type slechtziendheid helpt

Om te starten hebben we op elke pagina enkele extra hulpmiddelen toegevoegd voor de bezoekers: opmaak (simpele weergave: AAA-score), Contrast (black/white), Grootte + . Zo kan je de weergave van de website aanpassen aan jouw zichtbaarheidsnoden.

In de standaardmodus werkten we met zichtbaarheidslagen. Alles wat noodzakelijke informatie is, wordt in een zwaar leesbaar contrast weergegeven. Alles wat decoratief is en de leesbaarheid niet beïnvloedt, hebben we in gekleurde vlakken gewerkt om diepte aan de website te geven. Dit zorgt ervoor dat het nog steeds esthetisch aantrekkelijk is voor bezoekers met een visuele beperking.

Designs portfolio braille 2
Schermafbeelding 2024 04 23 om 13 53 09

Hoe begeleid je een bezoeker doorheen de website als de website is ingezoomd tot wel 400%?

Bij analyse zagen we dat de slechtziende bezoeker licht of extreem inzoomde via hun software. Sommigen zoomden zelfs 5 letters per browserweergave in, waardoor men snel de weg kwijt kan raken in de website. Met dit belangrijke gegeven kozen we ervoor om alle inhoud op 1 rechte lijn onder elkaar weer te geven. Als er een inspringing is bij een citaat, highlight of bijschrift, werd er een begeleidende lijn op het raster getekend als houvast. Zo kan de bezoeker niet per ongeluk informatie overslaan.

Designs portfolio braille 3
Designs portfolio braille 4

Een nieuwe aanpak voor gebruiksvriendelijke formulieren

We hebben dit raster ook uitgebreid naar de formulieren en foutmeldingen. Als men volledig inzoomt, kan men het error pictogram na een zin niet zien, dus kozen we ervoor om het pictogram voor de zin te plaatsen. Hierdoor kan de bezoeker omhoog scrollen door het begeleidende raster om snel te zien welk veld leeg is gelaten. We merkten al snel dat een kleur als rood het contrast voor slechtzienden kan verminderen, dus hebben wijzigde we de kleur niet, maar markeerde we het met een wit kader, zodat de fout snel zichtbaar is. Alleen in de 'opmaak modus' konden we de kleur geel gebruiken, die zorgt voor een hoog contrast met een zwarte achtergrond.

Designs portfolio braille 5

Ben je benieuwd tot welke andere conclusies en gebruiksvriendelijke ontwerpkeuzes we zijn gekomen? 
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Webdesign: Studio Mast | Webdevelopment: Tentwelve

Discover more

Wat kunnen we voor jou betekenen?